Familieopstellingen

“Pijn reist door familiesystemen, net zolang iemand bereid is te voelen."

 Familieopstelling: wat is het en hoe werkt het

Een familieopstelling is een bijzonder fenomeen. Het brengt patronen aan het licht die diep verborgen liggen in je onderbewuste en laat precies de bron zien van hetgeen je momenteel tegenaan loopt. In tegenstelling tot vele andere therapieën werkt een familieopstelling echt vanuit de kern; de onderstroom. Zit je ‘vast’ in terugkerende patronen die je maar niet veranderd krijgt: een opstelling geeft je de mogelijkheid tot een totaal andere kijk op de kwestie. 

Krijg inzicht in vastgeroeste overtuigingen, hardnekkige gedragingen en vaste patronen waar je in je dagelijks leven last van hebt

Je hebt jouw leven goed op de rit; je hebt gestudeerd, een goede baan, een fijne woning en een rijk sociaal leven. Toch ben je niet helemaal content. Je voelt innerlijke onrust en een onbestemd gevoel.

Er spelen geregeld levensvragen op het gebied van relaties, gezondheid, werk, ouderschap en zingeving door je hoofd…

 • Waarom voel ik me vaak onzeker en hoe groei ik in zelfverzekerdheid?
 • Hoe krijg ik beter contact met mijn kinderen, broer(s), zus(sen) of ouders?
 • Waarom loop ik in mijn werk of relaties steeds tegen dezelfde problemen aan?
 • Hoe komt het dat ik me altijd zo ontzettend verantwoordelijk voel?
 • Ik zou dingen graag anders willen, maar kom niet in beweging. Wat weerhoudt mij?
 • Ben ik echt gelukkig met het leven dat ik momenteel leid?

Het ronddraaien in een vicieuze cirkel maakt je rusteloos…

“Anders kijken, geeft nieuwe inzichten”

Een familieopstelling kan een ware eye-opener voor je zijn. Doordat je met een opstelling de onzichtbare en onbewuste processen zichtbaar maakt, kan je ontdekken waar bepaalde patronen en/of gedragingen vandaan komen. Je ontdekt wat het nut ervan is, waarom ze jou tegenhouden jezelf te zijn en/of je leven volledig te leven. Verkregen inzichten kunnen je het gevoel van ruimte en bevrijding geven.

 “Een familieziel is als de wind, je kunt het niet zien maar de effecten ervan ervaar je wel”

Een familieopstelling is met name geschikt bij vragen die je al langer bezig houden of waarmee je niet verder komt.

De volgende thema’s kunnen herkenbaar zijn: 

 • Je hebt het gevoel veel moeite te moeten doen in het leven.
 • Je veel aan het denken bent, één worden met je lichaam ervaar je als moeilijk.
 • Je moeite hebt met het maken van keuzes, beslissingen nemen vind je ingewikkeld.
 • Je relaties niet vaak lang standhouden of kosten je veel energie.
 • Je last hebt van belemmerende overtuigingen (het welbekende stemmetje in je hoofd).
 • Je vast zit in patronen die je niet dienen (vicieuze negatieve spiraal).
 • Je durf jezelf niet volledig te laten zien of horen.
 • Je please-gedrag, perfectionisme, jezelf pushen en bekritiseren tot de orde van de dag behoort.

Daarnaast kun je fysieke aandoeningen ervaren zoals migraine of zou je last kunnen hebben van mentale aandoeningen zoals depressie, burn-out, suïcidale gedachten/neigingen, verslavingen en eetstoornissen.

Je kunt stellen dat een familieopstelling in vrijwel alle situaties waar je nu tegen aanloopt een goed idee is, ook wanneer je “problemen” ogenschijnlijk niet gerelateerd zijn aan je familie of opvoeding.

“Men hoeft de wereld niet te begrijpen, men moet alleen zijn plaats erin weten te vinden”. – Albert Einstein

Een familieopstelling heeft verschillende doelen. Denk aan het vergroten van je inzicht zodat je problemen beter kunt plaatsen en begrijpen. Daarnaast, bewustwording: onbewuste of onuitgesproken gevoelens worden helder. Als laatste: een nieuw perspectief. Na een familieopstelling kun je een heel nieuw perspectief ervaren op jezelf, jouw ontwikkeling en jouw relaties. Het kan een krachtige start zijn van een proces van heling en verwerking.

Dit is voor jou als je…
 • Bereid bent om te leren over jezelf en je gevoel en om daar vervolgens ook naar te leven.
 • Voelt dat je bevroren bent en niet in beweging komt.
 • Als je diep van binnen weet dat er meer inzit, dat er iets zit dat naar buiten wil komen.
 • Erachter gekomen bent dat de ratio je niet (altijd) meer verder brengt. Je bent misschien heel ver gekomen met je hoofd, je hebt er een prachtige carrière mee opgebouwd. En dan gaat het ‘ineens’ niet verder; je bent in een relatiecrisis of een burn-out beland. Of je merkt dat je jezelf steeds dezelfde vragen stelt. Een nieuwe route is nodig.
 • Gewoonweg diep, echt, voluit wil leren voelen, geven, nemen en genieten.

 

Dit is NIET voor jou als je…
 • Niet de moed hebt om écht naar binnen te kijken, diep af te dalen in jezelf.
 • Niet bereid bent jezelf te spiegelen of tegen te komen met ‘alle gevolgen van dien’
 • Jouw ingesleten patronen, vastgeroeste gedachten en beperkende overtuigingen niet wilt doorbreken.
 • Niet écht diep van binnen alles wilt aangaan en aankijken, wat je ook tegenkomt.

Je krijgt precies wat je nodig hebt, niet altijd wat je wilt.

Een familieopstelling kan jou inzicht geven in waarom je dingen doet zoals je ze doet. Het kan je de reden tonen waarom een relatie of specifieke zaken in je leven niet lekker lopen.

Wat een familieopstelling je gaat brengen valt weinig zinnigs over te zeggen.  Dit maakt het moeilijk van tevoren aan te geven, ook omdat het proces van elk persoon en elke opstelling compleet uniek is. Dat het je in beweging zet is één ding dat zeker is!

Een familieopstelling is een ontzettend krachtige therapeutische methode en draagt bij aan jouw persoonlijke groei en heling.

Wat je kunt ervaren wanneer je van je eigen innerlijke proces een prioriteit maakt is vrij divers, mooie voorbeelden zijn;

 • Moeiteloosheid en flow in je leven.
 • Een krachtig gevoel, je zit lekker in je vel.
 • Probleemloos grenzen aangeven.
 • Je volgt je eigen weg.
 • Je leeft, in plaats van geleefd te worden.
 • Inzicht in waarom je dingen doet zoals je doet.
 • Een andere verhouding voor beweging naar de toekomst.

De werking van een opstelling valt eigenlijk niet in woorden uit te drukken. Om echt ‘te weten’ wat het voor je kan doen, kun je het beste een opstelling ervaren.

 

de familieopstelling dag

Hoe ziet een familieopstelling dag eruit? 

1 – Binnenkomst

Je bent een half uur eerder welkom dan we starten. Hierdoor heb je voldoende tijd om even helemaal binnen te komen en te onthaasten. Er staat koffie, thee en wat lekkers voor je klaar. Klets met andere deelnemers of zoek een fijne plek. Alles mag, niets hoeft.

2 – Verbinden met het lichaam

We starten altijd met een lichaamsgerichte meditatie zodat je land in het hier en nu. Daarna volgt een korte uitleg en starten we met de eerste opstelling.

 

3 – De familieopstelling

Wanneer jij je geroepen voelt, mag je een vraag inbrengen. Ook als toeschouwer of representant zul je merken dat je ten diepste bewogen wordt door de opstellingen ‘van anderen’. Ik zeg dan ook vaak: eigenlijk krijg je altijd meer dan één opstelling.

4 – Integratie

Na de familieopstellingen kun je enige disbalans ervaren. We sluiten de dag dan ook altijd af met een lichaamsgerichte oefening, zodat jij alles wat je hebt ervaren die dag een plek kunt geven en heerlijk licht & fris weer naar huis gaat.

5 – Afronding

Met een korte ceremonie sluiten we de dag gezamenlijk af en ga je (met een stuk minder bagage) weer naar huis.

Praktische informatie & aanmelden

➤ Dag dag is van 10.00 uur tot uiterlijk 17.00 uur. Je bent welkom vanaf 09.30 uur om rustig te landen. 

➤ We werken met een maximaal aantal deelnemers van 10 waarvan 5 vraag inbrengers. Er iis meer dan voldoende aandacht voor ieders persoonlijke proces.

➤ Meld je je aan als vraag inbrenger dan mag je gegarandeerd een vraag inbrengen. Meer informatie vind je in de FAQ.

➤ De dag vindt plaats in regio Friesland, de exacte locatie wordt ruim van tevoren bekendgemaakt. Er is voldoende (gratis?) parkeergelegenheid.

➤ Inclusief koffie, thee, lekkers en lunch.

➤ Ben je ondernemer? De investering is volledig zakelijk aftrekbaar

Jiska van den Brink
Jiska van den Brink
2023-07-18
Een prachtige opstellingendag mee mogen maken van Joyce: super fijn hoe stevig en zacht tegelijk ze de opstellingen begeleid en mooi tot de kern komt. Heel helend!
Emmy Koudstaal
Emmy Koudstaal
2023-07-05
Een super fijne ervaring gehad met een familieopstelling bij Joyce. De ruimte straalt rust uit en voelt meteen bij binnenkomst vertrouwd. De begeleiding is echt heel erg fijn, ik voelde me hierdoor heel veilig. Ik vond het representant zijn minstens even waardevol als de vraag inbrenger zijn. Ik heb beide mogen ervaren. Ik heb als representant ook stukjes van mezelf kunnen helen en ik had het gevoel dat je op de een of andere manier altijd de juiste rol krijgt. Daarnaast heeft het me ook veel inzichten gegeven waar ik de komende tijd mee aan de slag kan. Aan het einde kregen we een fijne etherische olie (inner child) mee naar huis die je helpt om dingen te verwerken.
Ryanne De Jong
Ryanne De Jong
2023-06-20
De ruimte, aankleding en verzorging van het eten en drinken was ten eerste al piek fijn geregeld, zo’n dag kan toch best pittig zijn dus fijn dat je je daar niet meer druk om hoeft te maken. Joyce is kundig, rustig, professioneel en voelt daarbij goed aan wat de opstelling nodig is. Het heeft mij veel inzichten gegeven en daar deed ik het ook voor, het is een aanrader en ik kom zeker nog eens terug!
Annahinke van der Werf
Annahinke van der Werf
2023-06-17
Zonder ervaring met familieopstellingen heb ik een dag deelgenomen bij Joyce. Het was een hele bijzondere ervaring. Wat mij nieuwe inzichten heeft gegeven. Joyce zorgt voor een goede sfeer en begeleid de opstellingen op een fijne manier. Waardoor er magische momenten ontstaan.✨
Gerlinda Nijboer
Gerlinda Nijboer
2023-05-04
De familie opstelling vanuit je ziel is een erg bijzondere ervaring, waarbij Joyce dit heel fijn begeleidt. Bedankt voor de mooie ervaring en inzichten die hierdoor naar boven zijn gekomen.
Steph
Steph
2023-02-18
Na vast te zijn gelopen bij de psycholoog en een bezoek aan andere therapeuten kwam ik Joyce tegen. Ik voelde mij gelijk op mijn gemak en begrepen. De BMR methode was wennen, maar tegelijk zo bijzonder! Het heeft gewerkt zonder dat ik er te veel bij na heb gedacht. Ik heb deelgenomen aan een groep, waarbij BMR gecombineerd werd met yin-yoga en een fijne gezichtsbehandeling. Dat was een goede combinatie, maar je kunt ook kiezen voor individuele coaching. Joyce heeft mij geholpen om onder andere sterker te staan als persoon, mij minder druk te maken om de mening van anderen en ik ben anders gaan kijken naar een aantal belangrijke relaties in mijn leven. Ik zou het iedereen aanraden om coaching te volgen bij haar, het is 200% de moeite waard! Bedankt Joyce! ✨
Marion Snapper
Marion Snapper
2022-12-04
Joyce heeft mij geholpen om opnieuw de kracht in mezelf te vinden, angsten te overwinnen en meer zeker in het leven te staan! Ik zou iedereen dit traject aanraden! Joyce weet de vinger op de zere, ongemakkelijke plek te leggen en je te raken om dit onder ogen te zien en ermee aan de slag te gaan. Daarnaast is ze heel betrokken, enthousiast en meelevend. Zij heeft mij hierdoor heen gesleept, want het was op een bepaald punt niet gemakkelijk. Maar ook hierin wist zij mij te motiveren. Ik ben erg dankbaar voor de inzichten die ik heb gekregen waar ik wat aan heb voor de rest van mijn leven.

Deelnemen als vraaginbrenger

24 Maart 2024

VOL

18 Mei 2024

6 Plekken beschikbaar

30 Juni 2024

6 plekken beschikbaar

28 Juli 2024

6 plekken beschikbaar

Deelnemen als representant

24 Maart 2024

VOL

18 Mei 2024

4 plekken beschikbaar

30 Juni 2024

4 plekken beschikbaar

28 Juli 2024

4 plekken beschikbaar

FAQ

Wat is een representant?

Een representant is iemand die bereid is om voor de vraagsteller in de familieopstelling een persoon of ‘iets’ te vertegenwoordigen. Iedereen kan een representant zijn. Je hoeft hiervoor niet over bepaalde vaardigheden of ervaringen te beschikken. Het enige wat gevraagd wordt is een open, nieuwsgierige, respectvolle en integere houding. Het staat je altijd vrij om ‘nee’ te zeggen wanneer je voor een positie wordt uitgenodigd. 

Moet je je familie meebrengen?

Nee, je hoeft je familie niet mee te brengen. Tijdens een opstelling zullen de andere aanwezigen representant staan voor jouw familieleden. Je mag zeker een familielid meenemen als dit fijn voelt voor jullie beiden. 

Hoe weet ik of een familieopstelling geschikt is voor mij?

Belangrijk is dat je in het dagelijkse leven ergens tegenaan loopt, je hebt ergens last van. Denk hierbij aan zaken zoals: pleasegedrag, moeite met voelen, geen richting vinden in het leven, jezelf onzichtbaar maken, moeite met keuzes maken, weinig daadkracht/motivatie, verlatings- of bindingsangst, onrust, paniekaanvallen, burn-out klachten, depressie en/of lichamelijke aandoening(en). Ofwel: alles waardoor jij je belemmerd of tegengehouden voelt in het leven. 

 

Wat is een geschikte vraag voor een opstelling?

Opstellingen zijn met name geschikt bij vragen die je al langer bezighouden of waarmee je niet verder komt. Je kunt hierbij denken aan:

 • Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik me alles minder aantrek en niet overal verantwoordelijk voor voel?
 • Ik voel me vaak eenzaam en mis verbinding met de mensen om me heen. Hoe kan ik dit oplossen?
 • Wat kan ik doen om meer rust in mezelf te vinden?
 • Waarom loop ik steeds tegen dezelfde problemen aan?
 • Wat kan ik doen om de terugkerende ruzies met mijn partner te doorbreken?
 • Ik heb moeite met het aangaan van relaties. Wat kan ik daaraan doen?
Ik vind het lastig om concreet mijn vraag onder woorden te brengen, kan ik dan toch meedoen?

Ja, zeker. Ook zonder concrete vraag kun je meedoen aan een opstelling. Zolang je maar ergens tegenaan loopt in het leven waar je ‘last’ van hebt. Dit kan ook een ‘vaag’ en onbestemd gevoel zijn. Het kan goed zijn dat het veld je laat zien waar je op dat moment naar mag kijken. Soms blijkt ook dat je vraag gedurende de dag meer concreet wordt. 

 

Ik heb geen contact met mijn (biologische) familie, maakt dat iets uit?

Nee, dat maakt niet uit. We werken namelijk op zielsniveau, herinneringen liggen opgeslagen in jouw lichaam en niet per se in je gedachten. Het maakt dus niets uit of je nu geen contact hebt met je familie of ze zelfs nooit gekend hebt. Jij bent middels je ziel onlosmakelijk verbonden met jouw familiesysteem (van herkomst) en het veld zal altijd datgene laten zien wat voor jou relevant is op dit moment. 

 

Ik vind mezelf kwetsbaar opstellen in een groep lastig, is dit dan wel wat voor mij?

Je bent zeker niet de enige die het spannend vindt. Ik zorg voor een veilige omgeving zodat iedereen zich op zijn gemak voelt. Vaak hoor ik terug dat mensen zich na enkele minuten al vertrouwd voelen, zowel in de setting als in de groep. Juist de kwetsbaarheid delen met elkaar zorgt voor een vertrouwde en veilige setting om alles er helemaal te laten zijn. Je zult merken dat juist de groep je enorm kan ondersteunen in je proces, zelfs als je niet zo veel deelt. De ervaringen en opstellingen van anderen kunnen je veel inzicht geven over jezelf, maar ook laten inzien dat je er niet alleen voor staat. We zijn allemaal mens en hebben allemaal zo onze struggles. Ondanks dat je zelf je proces aangaat, hoef je het niet alleen te doen. Dat geeft kracht, vertrouwen en energie. Ik krijg aan het einde van een dag vaak te horen hoe liefdevol en fijn het is om dit samen met anderen te mogen doen.

 

Ik heb moeite met voelen, is een opstelling dan wel passend?

Absoluut! Uit ervaring blijkt dat je in een opstelling vaak veel meer kunt voelen dan dat je nu denkt. Mocht een representant op jouw positie wel bij de diepere laag komen qua voelen, dan kunnen we met deze representant verder werken want ook dat werkt onbewust door in jouw systeem.

Ik ben bang voor wat er los gaat komen, wat als ik deze loskomende emoties niet kan dragen?

Dat is begrijpelijk. Het mooie is: een opstelling toont exact datgeen aan waar je nu naar te kijken hebt. Wetende dat alles zich aandient op het juiste moment en je nooit meer (of minder) krijgt dan wat je aankunt of kunt dragen, maakt een opstelling tot een van de veiligste tools voor innerlijke groei. 

Ik vind het spannend om representant te zijn, hoe weet ik of ik het wel goed doe?

Er is in een opstelling geen goed of fout, je voelt aan wat nodig is en dat is altijd het juiste.

Heb je nog steeds een vraag? Stuur me een bericht

  logo magician coaching cirkel met lotus

  Heb je brandende vragen en wil je graag even kennismaken?
  Plan dan hier een gratis intake of mail naar
  hello@magician-coaching.nl

  6 + 10 =